/ БТА
Шведските власти днес повдигнаха на свързана с групировката "Ислямска държава" шведска гражданка обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и тежки военни престъпления срещу жени и деца от етническата група язиди в Сирия.

Това е първият подобен случай на лице, съдено в страната, съобщи окръжния съд в Стокхолм.

Според обвиненията 52-годишната Лина Лаина Ишак е извършила тези престъпления от август 2014 г. до декември 2016 г. в сирийския град Ракка с население около 300 000 души.

В отделно изявление окръжният съд в Стокхолм съобщи, че според прокуратурата жената е задържала редица жени и деца, принадлежащи към язидите, в жилището си в Ракка и "се твърди, че наред с другото ги е подложила на тежки страдания, изтезания или друго нечовешко отношение, както и на преследване, като ги е лишила от основни права по културни, религиозни и свързани с половата им принадлежност причини в противоречие с общото международно право".

Според обвинителния акт целта е била "пълно или частично унищожаване на етническата група язиди като такава, което е било част от или свързано по друг начин с въоръжен конфликт", посочва съдът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА