Щурмът на Червената джамия изправи Пакистан пред неразрешима дилема
Щурмът на Червената джамия изправи Пакистан пред неразрешима дилема / netinfo
Операцията на пакистанските специални чести, която трябваше да потуши бунта на ислямистките екстремисти, окопали се в Червената джамия в Исламабад, се превърна в изтощително сражение без шансове за развръзка, пише в днешния си брой вестник "Вашингтон таймс".

Лидерите на религиозната групировка, създадена около Червената джаммия, от месеци провокират пакистанското правителство, като отвличат полицаи, заплашват собственици на музикални магазини и вземат под своя "опека" жени, набедени за проститутки. От вчера вече има доказателства, че бунтът на Червената джамия се разширява. В северозападната част на Пакистан банди въоръжени млади мъже затвориха една от главните пътни магистрали, а религиозните лидери започнаха да призовават към протести навсякъде из страната. 

Официални пакистански представители признават, че са изненадани от упоритата съпротива на окопалите се в джамията в Исламабад ислямисти. Те използваха разнообразен арсенал - автомати, картечници, противотанкови гранатомети и коктейли "Молотов" и противопехотни мини - за да отблъснат щурма на специалните части. Минаретата бяха превърнати в огневи точки, посочва "Интернешънъл Хералд трибюн".

"Досега имаше само една Червена джамия - в Исламабад. "Сега червените джамии ще изникнат навсякъде", заявил пред "Вашингтон таймс" религиозен лидер, който участвал като посредник в преговорите между властите в пакистанската столица и ислямистите.

До тази сутрин все още никой не можа да отговори как ислямистите са успели да се сдобият с огромния си арсенал. Червената джамия е само на няколко стотин метра от резиденцията на президента Мушараф и от главната квартира на пакистанското разузнаване. И въпреки това командосите, участващи в операция "Мълчание" неочаквано се изправиха пред стените на истинска крепост, подчертава "Вашингтон таймс".

Щурмът срещу Червената джамия - епицентър на пакистанската религиозна десница - крие сериозни отрицателни последствия за президента Первез Мушараф, коментира "Интернешънъл Хералд трибюн". Протестите с искания за повече демокрация в страната и ислямският екстремизъм, подклаждан от Ал Каида и талибаните в Афганистан, обхващат все повече райони на страната в период, когато властниците в Пакистан трябва да мислят и за изборите, насрочени за края на тази година. На всичко отгоре президентът вече е обвиняван и в прекалени усилия да се хареса на външните си съюзници. "Щурмът на Червената джамия е част от усилията да бъдат успокоени САЩ и западните държави", твърди депутат от опозиционната религиозна партия "Джамаат е-ислами".

"Мушараф изгуби напълно симпатиите на някои ислямистки групировки", подчертал пред "Интернешънъл Хералд трибюн" пакистански политолог, преподавател в университета "Джон Хопкинс".