Щатът Орегон гласува за легализиране на употребата на марихуана
Щатът Орегон гласува за легализиране на употребата на марихуана / Thinkstock/Getty Images

Жителите на Орегон гласуваха за легализирането на марихуаната, с което станаха третият американски щат, разрешаващ употребата на този вид дрога за удоволствие. Във федералния окръг Колумбия (столицата Вашингтон) пък избирателите гласуваха за легализирането на притежаването на марихуана от възрастни. Очаква се резултатът по същия въпрос, поставен на референдум и в щата Аляска, предаде Асошиейтед прес.

Тези референдуми са част от вчерашния изборен ден в САЩ. Вотът за легализиране на притежанието на марихуана в столицата още не означава легална продажба на тази дрога. Този въпрос е оставен за решаване от местната общинска власт. Освен това мярката не може да влезе в сила преди разглеждането й от Конгреса, който е негативно настроен по въпроса. В щатите, където се легализира употребата на марихуана, властите ще трябва да създадат система за регулиране на продажбите и за облагането им с данък.

Вотът за дрогата в столицата имаше и расов подтекст, което намери израз в характера на кампанията по въпроса. Подкрепящите легализацията твърдяха, че броят на чернокожите, арестувани за притежание на марихуана, е непропорционално висок.

Във Флорида пък бе поставено на референдум легализирането на употребата на марихуана само за медицински цели. То изисква подкрепа от поне 60 на сто от гласувалите. Неокончателните резултати до момента сочат подкрепа от 57 процента. Двадесет и три американски щата са разрешили употреба на марихуана за медицински цели. Организаторите на кампанията в полза на марихуаната във Флорида вече се зарекоха, че ако не успеят сега, ще се борят въпросът отново да бъде подложен на референдум на следващите избори през 2016 г.

Източник: БТА