/ Istock
За неописуема мизерия в център за възрастни с увреждания в окръг Прахова в Румъния съобщават местните медии.

Комисари от Националния орган за защита на потребителите глобиха с 35 000 леи (14 000 лв.) Центъра за невропсихиатрично възстановяване и рехабилитация за възрастни с увреждания в Калинещ, след като откриха отлагания от прах и мазнини, мръсни прибори за хранене, ръждясали метални легла с изцапани матраци и възглавници, ръждясали радиатори, счупени прозорци, протекли стени, олющен таван, мръсно спално бельо, липса на плочки в коридорите, нехигиенични подови настилки, предава кореспондентът на БТА  Мартина Ганчева.

Това са само част от констатираните нередности, уточнява надзорният орган, цитиран от Диджи24.
Една от четирите сгради на центъра дори не може да бъде проверена в момента, тъй като пациентите там са под карантина заради краста.

Проблемът в този център не е нов. Миналата година, през февруари, 20 обитатели на центъра бяха изолирани, след като бяха диагностицирани с краста, отбелязва Диджи24.

Това е поредният шокиращ случай в Румъния от серията с така наречените “приюти на ужасите”, коментират местните медии. През юли миналата година разкрития на местните власти за малтретирани възрастни хора в домове за социални грижи, финансирани с обществени средства, доведоха до уволнения и оставки.

В края на август 2023 г. еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит изрази безпокойство във връзка с начина, по който са третирани възрастните и хората с увреждания в социалните центрове в Румъния. Тогава той отбеляза, че "трябва да бъдат осъществени подобрения и по-конкретни действия в областта на деинституционализацията на хората с увреждания и на осигуряването на висококачествени грижи на достъпни цени в дългосрочен план в страната".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Кореспондент на БТА Мартина Ганчева