/ iStock/Getty Images
Седем души, включително собствениците и някои служители в частен старчески дом на остров Крит, са били арестувани по обвинение, че са причинили смъртта на възрастни хора, живеещи в дома, предаде АФП, като се позовава на местен съдебен източник.

Седемте лица, включително собственичката, дъщеря й, двама лекари и други служители от старческия дом, са съдебно преследвани за "създаване на престъпна организация", "убийство", "нарушаване" на законодателството, засягащо функционирането на домовете за възрастни хора и "съставяне на фалшиви медицински сертификати", е посочил източникът. Седемте лица трябва да се явят в събота пред съдия-следовател в съда в Ханя, където се намира старческият дом.



Арестите са предприети след "полицейско разследване за подозрителни смъртни случаи в дома, започнало през април 2021 г., след изобличаващи сигнали за условията на функциониране на дома", се посочва в съобщение на полицията.

Арестуваните са обвинени за "деяния, извършени между май 2009 и май 2021 г.", се посочва в текста, като се отбелязва, че 29 лица са замесени в случая.

Полицията посочи, че е конфискувала в жилищата и автомобилите на обвиняемите "общо 105 855 евро и бижута, получени от нелегална дейност".

Според бивш служител от старческия дом, цитиран днес от гръцката държавна телевизия ЕРТ, хората в дома "са били малтретирани, храната е била много ограничена, те са имали право само на една баня на петнайсет дни с една хавлия за десет души".

Според информации в медиите през последните години десетки хора са починали в старческия дом.

През юли гръцкият разследващ сайт Обединени репортери разкри, че "през 2020 г. е имало най-малко 64 подозрителни смъртни случаи в този дом за възрастни хора".
БТА