Шестима претенденти за президентския пост в Русия
Шестима претенденти за президентския пост в Русия / снимка: БГНЕС

Шестима претенденти за президентския пост в Русия ще продължат предизборната надпревара преди вота през март. Това съобщи секретарят на руската Централна избирателна комисия Николай Конкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Четирима от кандидатите са излъчени от политически партии, двама са регистрирани като издигнати от инициативни групи. ЦИК е отказала да допусне до изборите общо деветима претенденти, предложени от инициативни комитети.

Възможно е още идната седмица да станат известни първите официално регистрирани кандидати, прогнозира Конкин. ЦИК вече получи документите на Генадий Зюганов и Владимир Жириновски, чиито кандидатури са подкрепени от партиите им - съответно комунистите и либералдемократите. Комисията все още не е получила документи за официална регистрация като кандидат-президент на първия вицепремиер Дмитрий Медведев, издигнат от "Единна Русия", поясни той.

Конкин припомни, че на 23 декември е последният срок, когато може да бъдат проведени партийни конгреси за излъчване на кандидати за президентския пост. Секретарят на ЦИК обаче смята, че това няма да се случи, тъй като в комисията не са постъпили никакви заявки за намерение да се проведе подобен конгрес, допълва ИТАР-ТАСС.

Сред кандидатите, отхвърлени от ЦИК, е и бившият съветски дисидент Владимир Буковски, подкрепен от инициативна група, отбелязват агенциите. След емоционална дискусия комисията отказа да го регистрира главно защото има британско жителство, посочва ИТАР-ТАСС.