Британската национална галерия
Британската национална галерия / iStock/Getty Images
Серия от шест платна на венецианския художник Тициан за пръв път са изложени заедно от четири века насам в лондонската Национална галерия, съобщава Ройтерс.

Картините са били поръчани от испанския крал Фелипе Втори и са били вдъхновени от древноримския поет Овидий. Творбите са били нарисувани в периода 1551 - 1562 г. и изобразяват сцени от класическата митология, взети от "Метаморфозите" на Овидий. Картините изследват теми, свързани със страстта, изкушението и наказанието.

"Тези произведения представляват отправни точки в развитието на европейското изобразително изкуство, изтъкна кураторът на изложбата Матиас Уайвъл. Те са били изключително популярни навремето и са вдъхновили цели генерации художници!"

Музеят „Прадо“ чества своя 200-годишен юбилей

Експозицията е озаглавена "Тициан: Любов, Страст и Смърт" и ще бъде открита за публиката от 16 март до 14 юни.

За разлика от други страни, засегнати от пандемията на коронавируса, Великобритания не предприе мерки за закриване на музеите и изложбените си зали. Кураторът на изложбата не уточни каква би била съдбата й, ако властите предприемат действия в тази насока.

Шестте картини, които Тициан нарекъл "поезии", са ключови за европейското изкуство заради високо експресивното пресъздаване на емоциите.

Нещо необичайно за меценатите от тази епоха, крал Фелипе дал пълна свобода на венецианския художник в избора на сюжетите и тяхното претворяване със средствата на изобразителното изкуство. И шестте картини били предоставени на краля, но заради капризите на историята, те се оказали разпръснати из Европа. Една от тях, "Даная", останала в Мадрид, докато не била присвоена от Наполеон Бонапарт, след като неговата армия завладява Испания.

След това творбата станала притежание на британския военачалник лорд Уелингтън и така попада в Лондон. Понастоящем четири от платната са притежание на различни британски музеи, една принадлежи на музея "Прадо" в Мадрид и една на музея "Изабела Стюарт Гарднър" в Бостън.
БТА