/ Gulliver/Getty Images
Световноизвестният мадридски музей „Прадо“, който притежава една от най-забележителните колекции на изобразително изкуство в Европа, чества на 19 ноември своя 200-годишен юбилей, предаде ТАСС.

Gulliver/Getty Images

Историята на музея започва през втората половина на XVIII в. Идеята за създаването на картинна галерия е изказана през 1757 г. от краля на Испания Фернандо VI, но той така и не успява да я реализира. Неговият приемник, крал Карлос III през 1775 г. дава разпореждане на испанския архитект Хуан де Вилянуева да проектира зданието в парка Прадо.

Gulliver/Getty Images

Строителството започва през 1785-а и приключва през 1808 г. по време на управлението на крал Фернандо VII. Архитектурното съоръжение е издържано в стила на неокласицизма. На откриването на музея попречва нахлуването на Наполеон в Испания (1808-1814 г.). В хода на военните действия зданието претърпява значителни разрушения. След поражението на французите през 1814 г. крал Фернандо VII нарежда да бъдат възстановени повредените части на сградата, с което се заема ученикът на Вилянуева Антонио Лопес Агуадо.

Gulliver/Getty Images

Откриването на музея, който получава названието Кралски музей на живописта и скулптурата, се е състояло на 19 ноември 1819 г. Тогава експозицията е включвала 311 платна от испански художници. През вековете музеят непрекъснато обогатява колекциите си с картини, събрани от кралете Филип II, Карлос V и Филип IV. Към 1843 г. към фондовете му са начислени над 1900 произведения на изобразителното изкуство. През 1872 г. музеят сменя названието си и става Национален музей Прадо.

Gulliver/Getty Images

През годините той непрекъснато се разширява и понастоящем музеят разполага с площ от 53 000 кв.м. В неговите експозиции най-широко са представени испанските художници като Гоя, Веласкес, Ел Греко, Мурильо и др.

Gulliver/Getty Images

В залите му са изложени и шедьоври на чуждестранни гении на изобразителното изкуство от калибъра на Ботичели, Рафаел, Тициан, Дюрер, Рубенс и др. За най-известна е считана картината на Диего Веласкес "Менините", изобразяваща семейството на крал Филип IV, нарисувана през 1656 г.
БТА