Схефер: Рано е за преценка доколко е интересно предложението за радарна база за ПРО в Азербайджан
Схефер: Рано е за преценка доколко е интересно предложението за радарна база за ПРО в Азербайджан / netinfo

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер каза, че е малко рано да се прецени доколко представлява интерес руското предложение да се разположи в Азербайджан радарна база от противоракетния щит в Европа, предаде Франс прес.

"Не съм технически запознат, но мисля, че географското място е различно от избора, който са направили Съединените щати", каза Схефер. Малко е рано да се прецени дали радар в Азербайджан може да бъде отговор на заплахата. Мисля, че е доста близо до злонамерените държави, от които смятаме, че може да дойде тази заплаха, продължи генералният секретар на НАТО на дискусия, организирана от експерти в Брюксел.

Схефер повтори тревогата си, че противоракетният щит на САЩ няма да покрие Югоизточна Европа, където са съюзниците в НАТО България, Румъния, Турция и Гърция, предаде Асошиейтед прес. Той отново подчерта, че НАТО трябва да изгради система за отбрана от ракети с малък и среден обсег, която да се интегрира в американския противоракетен щит, за да се осигури защитата на всичките 26 съюзници.

На срещата на Голямата осморка в Германия руският президент вчера предизвика сензация, като предложи на американския си колега Джордж Буш да използва съоръжения в Азербайджан, вместо да създава нови в Европа, напомня АФП.

Във Варшава говорител на външното министерство каза, че няма сигнали от САЩ за тяхно желание да прекратят преговорите за разполагане на елементи от противоракетния щит в Европа след изненадващото руско предложение, съобщи Ройтерс.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Негропонте късно снощи се е обадил по телефона на полски и чешки представители, за да ги информира за резултатите от срещата Буш-Путин в Германия. "Независимо от руското предложение преговорите с Чехия и Полша продължават", каза висш американски представител, цитиран от Ройтерс. "САЩ не възприемат руското предложение като заместител на проекта за Централна Европа, то би могло само да бъде допълнение към него", добави той.