Схефер критикува споразумението Русия-Грузия
Схефер критикува споразумението Русия-Грузия / снимкa: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер смята, че споразумението между Русия и Грузия, постигнато с посредничеството на ЕС, е неприемливо, защото е прекалено изгодно за Москва, съобщи БГНЕС.

В интервю, публикувано днес от европейското издание на в. "Файненшъл таймс", Схефер твърди, че този документ не улеснява подновяването на диалога и сътрудничеството между НАТО и Русия, които бяха прекъснати заради конфликта в Грузия през август. Решението да се поддържа руско военно присъствие в Южна Осетия и Абхазия е неприемливо, подчертава политическият ръководител на Алианса.

Той обяснява, че споразумението от 8 септември противоречи на предварителния план за мир в 6 точки, който беше приет през август с посредничеството на френския президент Никола Саркози. В споменатия план беше предвидено руските войски да се изтеглят на позициите, които са заемали преди началото на въоръжения конфликт.

Днес в Тбилиси трябва да пристигне Съветът на НАТО начело с генералния секретар Яп де Хоп Схефер за първото заседание на Комисията НАТО-Грузия, създадена след руско-грузинския конфликт.