/ ThinkStock/Getty Images
Северна Корея заплаши със "съответен отговор" днес - три дни след като Южна Корея и САЩ започнаха двуседмични съвместни учения на военновъздушните си сили, предаде ДПА.

Тези "актове на вероломство" на Сеул "ни разочароваха много" и представляват "военна провокация", каза говорител на севернокорейския комитет за обединението на двете Кореи, цитиран от държавната информационна агенция КЦТА.

Пентагонът: На 17 април КНДР е изпитала оръжие

Тази година датиращите от 2009 г. маневри са в по-малък мащаб, отбелязва ДПА. 

През последната година Вашингтон и Сеул обявиха, че спират няколко големи учения, включително "Млад орел" и "Ключова решимост" през март, като част от дипломатическата си кампания за премахване на ядрената програма на Пхенян.

Северна Корея отдавна възприема съвместните маневри между Юга и САЩ като провокация и репетиция за нападение срещу нея.

САЩ са уверени, че Ким Чен-ун ще спазва поетите ангажименти

Цитираният севернокорейски говорител заяви днес, че промените "никога не могат да прикрият агресивната, нападателна и конфронтационна природа на тези враждебни актове, колкото и да се опитват (Вашингтон и Сеул) да създадат впечатление за "намаляване на обхвата", като сменят кодовото име".

Тези учения са "открито предизвикателство" към Декларацията от Панминчжон, подписана от севернокорейския лидер и южнокорейския президент миналата година, каза той и добави: "Ще има съответен отговор на него от нашата армия". 

САЩ са уверени, че Ким Чен-ун ще спазва поетите ангажименти

В отношенията между САЩ и Северна Корея тлее напрежение, откакто през февруари американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекъснаха срещата си в Ханой, след като не постигнаха споразумение за ядрено разоръжаване на Пхенян, отбелязва ДПА.
БТА