/ Gulliver/Getty Images
Северна Корея отговори днес на телефонно обаждане от южнокорейските представители в междукорейския офис за връзка в град Кесон. Това съобщи южнокорейското министерство на обединението, предаде ТАСС.

Тази сутрин Северът игнорира опитите за установяване на връзка и това разтревожи Сеул, тъй като по-рано Пхенян заяви, че смята да затвори бюрото.

Следобедното обаждане се състоя, както обикновено, и "Северът не спомена за случилото се тази сутрин", се казва в съобщението на министерството в Сеул.

Тазсутрешните обаждания на Юга до КНДР останаха без отговор. Това се случи за пръв път, откакто съществува бюрото в Кесон. Преди двете страни разговаряха по телефона всеки ден, за да проверят връзката и да решават възникнали въпроси.

Северна Корея спря да отговаря на обажданията на Южна Корея

На 5 юни властите в Северна Корея заявиха, че ще обмислят затваряне на офиса за връзка като ответна мярка срещу разпространяването от южнокорейската страна на агитационни листовки на територията на КНДР.

В отговор южнокорейското министерство на обединението прикани местните обществени организации да престанат да изпращат в КНДР агитационни материали и увери, че ще забрани подобни действия със закон. В петък министерството информира, че към момента комуникационните линии между двете страни работят нормално.

Междукорейският офис за връзка бе открит през 2018 г. в Кесон, на територията на Севера. Дейността му цели да се поддържат постоянни контакти и да се развиват обмените между двете държави. Първоначалната договорка бе за срещи в Кесон два пъти дневно, но след началото на коронавирусната пандемия вместо лични срещи се правеха телефонни обаждания. 
БТА