/ iStock/Getty Images
Австралийският студент Алек Сигли, който караше докторантура в университет на Пхенян, бе изгонен от Корейската народно-демократична република (КНДР) заради съмнения за шпионаж и враждебни действия срещу националната сигурност, гласи съобщение на държавната телеграфна агенция ЦТАК.

В съобщението се твърди, че на 25 юни Сигли „бе задържан на местопрестъплението за акции на интригантска пропаганда спрямо републиката с използването на интернет". По време на разследването „бе установен фактът, че той по внушение на антирепубликански медии, включително на (южнокорейския информационен портал) NK News, ползвайки се също от положението на чуждестранен студент, бродил по уличките на Пхенян, търсил е, събирал и е анализирал данни и нееднократно ги е предавал с фотографии".

Двама севернокорейски рибари избягаха в Южна Корея

Отбелязва се, че Сигли „честно е осъзнал, че се е занимавал с шпионаж, че редовно е събирал и е предоставял данни за вътрешното положение на работите в КНДР”. Агенцията подчертана, че австралийският студент се извинил за посегателството върху суверенитета КНДР и е поискал прошка. "Правителството на КНДР прояви хуманна снизходителност и на 4 юли и го накара да напусне пределите на републиката”, резюмира ЦТАК.

Китайският президент хвали Северна Корея в своя статия

29-годишният жител на австралийския град Пърт пристигна в Пхенян миналата година за изучаване на корейска литература в университета „Ким Ир Сен”. Освен с учене в столицата на КНДР, той активно се е занимавал и с други дейности, организирал е туристически пътувания за чужденци, а също редовно е публикувал свои статии и снимки за живота в народната република в едно от южнокорейските интернет издания и в социалните мрежи.
БТА, БГНЕС