Си Цзинпин
Си Цзинпин / Guliver/Getty Images
Китайският президент Си Цзинпин похвали Северна Корея, че се движи в "правилната посока", защото решава въпросите на Корейския полуостров с политика и дипломация, предаде АП.

Цзинпин направи коментара в статия, публикувана днес от севернокорейския официоз "Нодон синмун" и китайската осведомителна агенция Синхуа в навечерието на негово посещение в Пхенян за среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Държавният глава обаче не споменава за най-голямата външна тревога за Северна Корея - намиращите се в застой ядрени преговори със САЩ. Според експерти обаче той може да използва срещата си с Ким, за да подкрепи призивите на Северна Корея за постепенен процес на разоръжаване, при който всяко действие на Пхенян се посреща от отстъпки на Вашингтон по санкциите и въпросите на сигурността, отбелязва АП.

Голяма част от статията е съсредоточена върху възхваляване на отношенията между Китай и Северна Корея. Според Си посещението предстоящото му двудневно посещение ще "засили стратегическите комуникации и обмен" между двете съседни държави, които са традиционни съюзници, макар и отношенията им понякога да са обтегнати.

Китайският президент, чиято страна води ожесточена търговска война със САЩ, вероятно ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на форума на Г-20 в Япония. Той може да се опита да използва срещата си с Ким като средство за оказване на въздействие, като докаже на Тръмп влиянието на Пекин върху Пхенян, което може да е нож с две остриета - или съответно да помогне на дипломацията между САЩ и Северна Корея, или да я разруши, смятат експерти.

Ким също така иска да засили своята позиция по отношение на Тръмп и очевидно се стреми да утвърди Китай като основен участник в процеса.
 
БТА