/ БГНЕС
Президентът на Китай Си Цзинпин ще бъде на държавно посещение в Северна Корея в четвъртък и петък, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайски държавни медии. АП отбелязва, че това ще е първата по рода си визита от 14 години.

Си Цзинпин е бил поканен от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, посочва АФП. Визитата ще бъде направена една седмица преди срещата на върха на Г-20 в Япония, в която китайският президент ще участва заедно с американския си колега Доналд Тръмп.

Идва ли краят на търговската война между САЩ и Китай?

Северна Корея е обект на международни санкции заради ядрената и балистичната си програма. През юни м.г. севернокорейският лидер проведе историческа, първа по рода си среща с президента на САЩ, но ядреният въпрос на Корейския полуостров все още не е решен.

Китай, който е основен съюзник на Северна Корея, се присъедини към международните санкции срещу затворената страна. Отношенията между Пекин и Пхенян се обтегнаха на фона на севернокорейските ядрени опити и Ким Чен-ун и Си Цзинпин, дошли на власт съответно през 2011 и 2012 г., се срещнаха за първи път едва миналата година, отбелязва АФП.
 
Ким Чен-ун отпразнува 35-ия си рожден ден в Китай

Севернокорейският лидер обаче посети Китай цели четири пъти през 2018 г. за срещи с неговия президент. Си Цзинпин на свой ред обеща да направи визита в Северна Корея, но досега не бе посочена точна дата, припомня АФП.
БТА