Две тлеещи огнища на пожар са открити днес в Джанкойски район на Крим, където вчера се взривиха боеприпаси. Все още има риск от нови експлозии и пожари. Това съобщи пред журналисти губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, предаде ТАСС от украинския полуостров, анексиран от Москва.

В пунктове за временно настаняване остават близо 170 местни жители, евакуирани от района на поделението, в което вчера започна пожар, предизвикал експлозиите на муниции. По данни на местните власти взривовете в склада са спрели; пострадали са двама души и единият е настанен в болница, но без опасност за живота. 

Според министерството на отбраната в Москва складът е пострадал от диверсия наред с граждански обекти - далекопровод, електроцентрала, жп инфраструктура и жилищни сгради. Компетентните органи вземат всички мерки за издирване на евентуалните диверсанти, увери губернаторът.

Вече няма опасност за жп комуникациите през град Джанкой и движението, спряно вчера, е възстановено, съобщи Аксьонов.

Федералната служба за сигурност е обезвредила конспиративна клетка на международната терористична организация "Хизб ут тахрир ас ислами", действала в кримските градове Джанкой и Ялта, цитира ТАСС днешно съобщение на ведомството за агенцията.

Терористите - шестима на брой, вече задържани, вербували за свои съратници мюсюлмани от Русия. В жилищата им били открити пропагандни материали, средства за свръзка и друга техника, използвана за дейността на клетката им. Случаят се разследва; образувани са наказателни дела, добавя ТАСС.
БТА