/ iStock/Getty Images
Десетилетия след жестокото смазване на протестите на пекинския площад "Тянанмън" семейства на жертвите продължават да настояват китайските лидери да признаят истината за случилото се, предаде ДПА.

Роднини и групата "Майките от Тянанмън" поискаха "справедливост, обезщетение и отговорност" в отворено писмо, публикувано от организацията "Хюман райтс ин Чайна" по случай годишината от събитията.

„Преследват ме“: Изчезват хора, показали истината за Ухан

"Трийсет и две години по-късно все още не виждаме властите да правят опит да разсекретят и разкрият информация за кръвопролитията, а убийствата през юни 1989 г. продължават да са табу за правителството", се казва в писмото.

На 4 юни 1989 г. китайската армия смаза мирен протест на площад "Тянанмън", при което загинаха поне неколкостотин души. Преди това стотици хиляди хора бяха протестирали седмици наред с искане за демокрация и свобода и против корупцията.

Точният брой на жертвите не е известен. Хиляди хора бяха ранени и задържани.

Китай празнува 70 години комунистическа власт (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Без задръжки, без скрупули те застреляха и смазаха невъоръжени студенти и граждани и дори унищожиха телата, за да прикрият своите престъпления", заявиха роднините в писмото. "В резултат някои от семействата на жертвите не знаят какво е станало с любимите им хора, след като те са излезли от къщи, не знаят дали са мъртви или живи, сякаш са изчезнали от лицето на земята", се казва в писмото.

Публичните възпоменания за годишнината винаги са били забранени в Китай. Днес единственото, което напомняше за датата, бяха засилените мерки за сигурност около площад "Тянанмън".

12 години затвор за китайски дисидент, разпространявал държавни тайни

Семействата искат диалог с правителството. Като първа стъпка те настояват да се оповестят имената на жертвите. Китайските власти досега не са отговорили на призивите на близките.

Младите хора в Китай или не знаят за смазването на протестите, или не вярват, че това се е случило, казват семействата, които искат Китайската комунистическа партия и правителството да се "извинят пред цялата нация". "Всички китайци са лишени от правото да научат за тази трагедия и дори им е забранено открито да почитат паметта на загиналите или да търсят отговорност за кръвопролитието от управляващата Китайска комунистическа партия и правителството", заявяват те в откритото си писмо.
БТА