Саудитски власти депортираха 150 нигерийки, защото пристигнали на хадж без придружител
Саудитски власти депортираха 150 нигерийки, защото пристигнали на хадж без придружител / снимка: БГНЕС, архив

Саудитските власти депортираха 150 нигерийки и задържаха други 1000, защото пристигнали в кралството за традиционното годишно поклонение (хадж), без да бъдат придружавани от мъж, съобщи нигерийското правителство, цитирано от Ройтерс.

Сто и петдесет жени от един полет били спрени на летището заради липса на упълномощен придружител от мъжки пол, съобщи председателят на Националната комисия по хадж на Нигерия Мохамед Бело. По думите му отвратителната случка продължила със следващи самолети, които пристигали в кралството, и 1000 жени все още са държани на летището в Джеда.

Асошиейтед прес отбелязва, че случаят заплашва да предизвика дипломатически спор между двете страни. Според цитиран доклад на Националната комисия по хадж на Нигерия саудитските власти държат нигерийките при лоши условия, като някои от тях се нуждаят от спешна медицинска помощ, предава БТА.

В доклада се посочва също, че между Саудитска Арабия и Нигерия има сключено споразумение, според което жените поклоннички не са задължени да бъдат придружавани от мъж за поклонението, който струва около 4000 долара на човек.

Нигерийският парламент реши да изпрати делегация в Саудитск Арабия по случая.