САЩ са страната с най-много затворници на глава от населението
САЩ са страната с най-много затворници на глава от населението / Thinkstock/Getty Images

Словения е на първо място по равенство между половете, Казахстан води по самоубийства, САЩ са страната с най-много затворници на глава от населението, а швейцарците изпитват най-голямо удовлетворение от живота, се посочва в годишен доклад на Програмата на ООН за развитие, цитиран от Асошиейтед прес.

В доклада се прави класация на 187 страни, въз основа на критерии като здраве и дълголетие на народите им, образование и доходи, и лична сигурност.

От 1990 г. данни по тези критерии са събирани в индекса на агенцията за човешкото развитие.

Подобренията в показатели като продължителност на живота, образование и приходи са забавени от природни бедствия, лоши управленски политики и увеличаване на неравенството в свят, в който 85-те най-богати хора разполагат с толкова богатство, колкото най-бедните 3,5 милиарда.

Докладът поставя Норвегия на първо място в индекса на човешкото развитие, следвана от Австралия, Швейцария, Холандия и САЩ. Сред азиатските страни води Сингапур (на 9-а позиция), следван от Хонконг и Южна Корея (на 15-а). Въпреки че води по продължителност на живота, Япония е на 17-о място заради по-ниските приходи и образователни мерки.

Последните пет места са за Сиера Леоне, Чад, ЦАР, Конго и Нигер. Извън класацията, поради малко количество или липса на данни, са Северна Корея, Сомалия, Южен Судан и Монако.

Източник: БТА