САЩ с нови мерки срещу данъчните измами чрез офшорни фирми
САЩ с нови мерки срещу данъчните измами чрез офшорни фирми / Guliver/Getty Images

Властите в САЩ взеха допълнителни мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони от американски компании, предаде Ройтерс. Министерството на финансите и данъчната служба обявиха нови мерки, насочени срещу т.нар. корпоративни и данъчни инверсии, които включват използване на офшорни зони.

При тези практики американска компания обикновено купува по-малък чуждестранен конкурент и се пререгистрира в неговата страна. По този начин се прехвърля данъчната й регистрация, въпреки че основната част от ръководството остава в САЩ.

Офшорният бизнес е законен, напомня Дойче банк за "Панамските документи"

Според министъра на финансите Джейкъб Лу мерките трябва да направят подобни схеми по-малко изгодни за компаниите от икономическа гледна точка и чрез тях може да бъде забавен темпът на инверсиите. Те обаче могат да бъдат спрени само от законодателство, което трябва да бъде прието от Конгреса, подчерта той.

Президентът Барак Обама приветства решението на министерството на финансите и призовава законодателния орган да предприеме действия срещу тези практики, посочи Белият дом.

Американските власти проучват информацията, публикувана за скандала "Панамски документи", предадоха АП и АФП.

"В течение сме на публикациите и в момента ги проучваме", заяви Питър Кар, говорител на министерството на правосъдието на САЩ. Той отказа да коментира конкретни документи.

Кремъл: Путин е основна мишена на "Панамските документи"

"Министерството на правосъдието на САЩ приема много сериозно всички достоверни обвинения за корупция на високо равнище в чужбина, които може да са свързани със САЩ или с американската финансова система", добави Кар.

Той обаче отказа да коментира дали американските власти ще започнат официално разследване, съобщава АФП.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Не е ясно колко американци са споменати в публикуваните документи, но според местни журналисти са назовани хиляди европейци, отбелязва АП. Във връзка със случая са посочени имената на швейцарските банки Креди Сюис и Ю Би Ес, британската Ейч Ес Би Си и френската Сосиете Женерал.

По-рано в понеделник Белият дом отказа да коментира скандала "Панамски документи", припомня Ройтерс.

Източник: БТА