/ iStock
Американското правителство обяви вчера, че е одобрило продажбата на Финландия на преносими зенитни ракети "Стингър" на стойност 380 милиона долара, предаде Франс прес, като припомни, че това става в момент, когато традиционно неутралната страна се готви да се присъедини към НАТО.

Финландското правителство иска да купи 350 ръчно преносими ракети "Стингър" и оборудването за тях. Тази продажбата на чувствителното оборудване трябваше най-напред да бъде одобрена от правителството на САЩ, съобщи агенцията за сътрудничество към американското министерство на отбраната.

Ако бъде потвърдена, тази продажба "ще подобри отбранителните и възпиращите способности на Финландия", се казва в комюнике.

НАТО: Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна

"Това ключово въоръжение ще увеличи способностите за сухопътна и противовъздушна отбрана на източния фланг на Европа и ще подкрепи приоритетите на Европейското командване на американската армия, допълва то.

В понеделник Вашингтон вече одобри продажбата на над 80 прецизни ракети на Хелзинки за общо 323 млн. долара.

В резултат на нахлуването на Русия в Украйна Финландия и Швеция подадоха през май обща кандидатура за членство в НАТО, след като в течение на десетилетия бяха военно необвързани страни.

Кандидатурата, която трябва да бъде приета единодушно от 30-те държави в НАТО, е ратифицирана от всички страни с изключение на Турция и Унгария.
БТА