САЩ ни критикува заради купуването на гласове
САЩ ни критикува заради купуването на гласове / netinfo

Местните избори у нас през октомври миналата година са посочени като нарушение в специален доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права. „На тези избори е имало безпрецедентно купуване на гласове, за което са дадени около 200 милиона лева”, пише в документа.

В него не е пропуснат изборният туризъм, главно влизането на цели автобуси с гласоподаватели от Турция. Според доклада тези нарушения се дължат на бизнес кръгове и фигури от организираната престъпност, които се опитват да издигнат свои местни политици, за да имат по-голям достъп до финансите от Европейския съюз.

Според доклада на Държавния департамент свободата на словото в България също е нарушавана. Държавните медии са лишени от истинска независимост, а лица с политически интереси, бизнеслидери, организираната престъпност са поставили под натиск или заплашвали медийни организации и отделни журналисти.

„Журналисти са били купувани от политици, видни бизнесмени и организирани престъпници”, пише в документа. Най-много критики привлича дейността на полицията. С нея се свързва цял списък от нарушения - от малтретиране,включително побой на арестанти в предварителен арест и на затворници, до произволни арести и задържания, безнаказаност на полицията, малтретиране на членове на малцинствата и неприемливи условия в затворите и в предварителния арест. Нарушенията, свързани с деца, са многобройни, като най-стряскащи от тези, изброени в доклада, са условията в домовете за сираци и умствено изостанали деца, както и трафикът на деца от домове за сираци.