САЩ настояват Иран да спре напълно обогатяването на уран
САЩ настояват Иран да спре напълно обогатяването на уран / netinfo

Съединените щати отхвърлиха идеята за частично замразяване на обогатяването на уран от страна на Иран. Вашингтон и неговите съюзници все още настояват Ислямската република да прекрати напълно тези дейности, заяви държавният секретар Кондолиза Райс, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Американският държавен секретар заяви, че Съединените щати напълно подкрепят усилията на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана за намиране на дипломатическо решение на кризата с иранската ядрена програма.

Ще продължим обаче и да се стремим към нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН за затягане на санкциите срещу Иран, подчерта Райс. Тя съобщи, че планира да разговаря със Солана, който се срещна в събота в Лисабон с иранския главен преговарящ Али Лариджани.

Райс призова международната общност да изпрати много силен сигнал на Сирия, за да не бъде толерирана повече нейната намеса във вътрешните работи на Ливан.

Американският държавен секретар ще обсъди с новото френско правителство редица въпроси, сред които Иран, Ирак, Ливан и Судан. Заедно със Солана Райс ще участва и в конференция за конфликта в западната суданска област Дарфур.