/ БТА
Президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, насочено към укрепване на отбраната на Украйна срещу руските нашественици, предаде Ройтерс.

Белият дом: Г-7 постигна много добър напредък за помощта за Украйна

Според текста на споразумението, подписано в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия, то трябва да бъде стъпка към членство на Украйна в НАТО. "Страните признават, че това споразумение подпомага изграждането на мост към членство на Украйна в алианса на НАТО", се казва в текста.

Зеленски отдавна се стреми към членство в НАТО, но съюзниците се въздържат да предприемат тази стъпка. Западният алианс разглежда всяко нападение, предприето срещу една от неговите 32 страни членки, като нападение срещу всички съгласно клаузата на член пети от учредителния акт.

В случай на въоръжено нападение или заплаха за такова срещу Украйна, висши представители на САЩ и Украйна ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират за отговора и да определят какви допълнителни отбранителни нужди са необходими на Украйна, се казва в споразумението.

Съгласно споразумението САЩ потвърждават подкрепата си за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на подновения натиск от страна на Русия на източния украински фронт.

"За да се гарантира сигурността на Украйна, и двете страни признават, че тя се нуждае от значителни военни сили, стабилни технически възможности и устойчиви инвестиции в отбранителната си индустриална база, които са в съответствие със стандартите на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО)", се казва в текста.

Байдън се извини на Зеленски за забавянето на военната помощ (СНИМКИ)

"САЩ имат намерение да предоставят дългосрочна материална, обучителна и консултантска, поддържаща, разузнавателна, охранителна, отбранително-промишлена, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, способни да защитават суверенна, независима и демократична Украйна и да възпират бъдеща агресия", добавя се в документа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА