/ Gulliver/Getty Images
Република Сан Марино - миниатюрна държава в североизточната част на Апенинския полуостров, вклинена в северните части на Италия, - обяви днес, че ще използва руската ваксина "Спутник V", за да имунизира населението си срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Битката срещу коронавируса не трябва да има геополитически измерения, нито граници, заяви министърът на външните работи Лука Бекари.

Минидържавата, която има население от 34 000 души и площ от 61 квадратни километра, още не е започнала ваксинационната си кампания. До момента в Сан Марино са регистрирани 3400 заразени с новия коронавирус и 72 починали от причиняваното от него заболяване COVID-19.

Москва ваксинира гратис чуждите дипломати с руската “Спутник V”

Малката страна планира да започне кампанията по имунизиране "през следващите дни". Преди да се обърне към Русия, тя беше сключило споразумение с Италия, но то беше подкопано от проблема с доставките, засегнал всички европейски държави.

Руската ваксина не е лицензирана от ЕС, но Република Сан Марино, която не е член на съюза, не е обвързана с неговите разпоредби.

Сан Марино е третата най-малка държава в Европа, след Ватикана и Монако, и петата най-малка в глобален мащаб. Страната е и най-старата република в света, с конституционна система, съществуваща от 16-и век, отбелязва АФП.
БТА