Самолет на Бритиш Еъруейз се удари в сграда на летището в Йоханесбург
Самолет на Бритиш Еъруейз се удари в сграда на летището в Йоханесбург / снимка: Gulliver/Getty Images

Самолет Боинг 747 на Бритиш Еъруейз с 202 души на борда удари крилото си в малка сграда на международното летище Оливър Тамбо в Йоханесбург, докато захождаше към пистата за излитане, при което четирима пътници са пострадали леко, съобщи местната Гражданска авиация.

Боинг 747-400, пътуващ за летище Хийтроу в Лондон, избрал твърде тясна писта за излитане за неговите габарити и "дясното крило на машината се блъсна в малка административна сграда", съобщи говорител на Южноафриканската гражданска авиация, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че от контролната кула са посочили друга писта на екипа, но те избрали тази.

Четирима пътници, които се намирали в сградата, били леко ранени. При инцидента няма пострадали сред 185-та пътници и 17-те членове на екипажа.

Снимка, направена от един от пътниците от кабината, показва крилото на гигантския самолет, забито в част от малката сграда.

"Самолет на Бритиш Еъруейз се блъсна в сграда на летището в Йоханесбург. Никой не е пострадал освен честта на пилота", написа в Туитър Хариет Толпут, директорка на неправителствената организация Оксфам. Тя изрази съжаление, че пътниците от първа класа са били евакуирани преди всички останали.