Единайсет човека са загинали за два дни в Италия вследствие на проливните дъждове и силните ветрове, съобщиха властите, предаде АП.
 
Причина за повечето смъртни случаи са прекършени дървета, паднали върху автомобили или пешеходци. Сред жертвите на стихиите са една жена, погребана от кално свлачище в дома си край северния град Тренто и един уиндсърфист, блъснат от вятъра върху скала в провинция Емилия-Романя. Останалите загинали са в Неапол и областите Лигурия, Лацио и Венето, където тялото на един мъж бе намерено на половин километър от автомобила му.

Лошото време в Италия взе жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Близо 6000 пожарникари са мобилизирани за разчистването на отломките по шосетата из страната. Един пожарникар е бил убит от паднало дърво край Болцано в областта Трентино-Алто Адидже. Като превантивна мярка в обширни райони бяха затворени училищата за два дни.
 
Вчера силните ветрове изпратиха голяма приливна вълна към Венеция и три четвърти от града остана под вода - нещо, което не се е случвало от десетина години. За днес очакванията бяха, че нивото на водата в крайбрежния град ще е с 105 см над нулевата отправна точка при входа на Канале Гранде.

ПОТОП ЗАЛЯ ВЕНЕЦИЯ, ВИЖТЕ СНИМКИ
 
Агенция АНСА съобщи, че водата е повредил плочки от стенните мозайки в прочутата базилика "Сан Марко", където водите са достигали близо метър. Пострадали са също метални врати и колони. Сериозни щети са нанесени на дървения под в разположеното наблизо ренесансово кафене "Флориан".
 
Из страната бяха наводнени автомагистрали, а свлачища затвориха временно трафика през прохода Бренер към съседна Австрия. Река Адидже, която протича през Верона, повиши нивото си с два метра, но не излезе от коритото си.

Пожар погълна стотици скъпи коли на пристанище в северния италиански град Савона
 
В столицата Рим ветровете повалиха над сто дървета; материални щети имаше и по пристанищата, вкл. на акостирали плавателни съдове.
 
Една трета от маслиновата реколта в северната област Лигурия е похабена от стихията, казаха земеделски производители.

Тежко е положението и в Южна Австрия, която също беше залята от проливни дъждове. 60 души от областта Каринтия бяха евакуирани, след като нивото на водата в река Драва се повиши до 30-годишния си максимум, а вятърът достигна 120 километра в час.
 
Силен сняг затрупа южната и централната част на Франция. На места снежната покривка е до 40 сантиметра. Без ток са 200 000 домакинства. Има и затворени пътища.
 
Синоптиците издадоха предупреждение за опасно време и на остров Корсика, където в следващите часове се очаква ураганен вятър.
БТА