Говорителката на покойния Алексей Навални заяви, че руските власти са казали на неговата майка, че той ще бъде погребан в наказателната колония, където почина, ако тя не се съгласи в рамките на три часа да го погребе без публично сбогуване, предаде Ройтерс.

Навални, най-известният политически опонент на президента Владимир Путин, почина внезапно преди седмица в арктическата наказателна колония, където излежаваше присъди от общо над 30 години.

Неговата 69-годишна майка Людмила Навална от няколко дни настоява властите да й предадат тялото му, за да бъде погребано по начин, който ще позволи на семейството, негови приятели и поддръжници да се сбогуват с него.

"Преди час следовател се обади на майката на Алексей и й даде ултиматум. Или тя се съгласява в рамките на три часа на тайно погребение без публично сбогуване, или Алексей ще бъде погребан в наказателната колония", написа говорителката на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа "Екс".

Ярмиш заяви, че майката на Навални отказва и продължава да настоява да й бъде предадено тялото му.

За момента няма коментар от страна на властите, посочва Ройтерс.Майката на Навални: Видях тялото на Алексей, изнудват ме да го погребем тайно

Екипът на Навални твърди, че руските власти се "страхуват" от опозиционния лидер, дори и след смъртта му и отказват да разрешат публично погребение, което би могло да се превърне в израз на подкрепа за опозицията му срещу Путин.

Съмишлениците също така нарекоха Путин "убиец", който се опитва да прикрие следите си, като не разрешава независим съдебномедицински анализ на тялото на Навални.

През последната седмица руската полиция арестува стотици опечалени на импровизирани паметници в памет на опозиционния лидер.

Путин не е коментирал публично смъртта на Навални.

Белият дом към Русия: Върнете тялото на Навални на майка му

Междувременно представители на руските културни и медийни среди, критично настроени към Кремъл, призоваха властите да предадат тялото на Алексей Навални на роднините му, след като майка му обвини Москва, че иска тайно да погребе останките на сина си, съобщи АФП. 

Екипът на борещия се срещу корупцията активист, който почина миналата седмица в наказателна колония отвъд полярния кръг при неясни обстоятелства, представи призиви от редица публични личности, отправени в социалните мрежи. Сред тях са нобеловият лауреат и журналист Дмитрий Муратов, режисьорът Андрей Звягинцев, писателят Виктор Шендерович и участничката в протестната група „Пуси Райът“ Надежда Толоконникова.

„Срамота е да се говори нещо такова в държава, която все още се смята за християнска, но предайте на Людмила Ивановна сина ѝ“, обяви Дмитрий Муратов, главен редактор на независимия вестник „Новая газета“, имайки предвид майката на Навални. 

„Путин дълги години се страхуваше от Навални, докато беше жив. И Путин се страхува от Навални и след смъртта му – след като уби Навални, той все още се страхува от него“, заяви Шендерович, обявен за „чуждестранен агент“ от Москва заради критиката си срещу руската инвазия в Украйна. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС