Руският КС: Договорът за присъединяване на Крим отговаря на Върховния закон
Руският КС: Договорът за присъединяване на Крим отговаря на Върховния закон / netinfo

Подписаният във вторник договор за приемането на Крим в Русия съответства на руската конституция. Това реши Конституционният съд на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

„Конституционният съд призна, че този договор съответства на Конституцията на Руската Федерация", каза председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин при огласяването на решението.

То позволява на руския президент Владимир Путин да внесе договора за ратифициране в Държавната дума.

Руският КС Договорът за присъединяване на Крим отговаря на Върховния закон
netinfo
Във вторник президентът на Русия Владимир Путин, председателят на Върховния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиерът на Крим Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий подписаха междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти. Преди това Путин произнесе реч пред представителите от двете камари на руския парламент. Тя беше белязана от пориви на патриотизъм и остър тон срещу западните държави.

Крим е и остава в сърцето на руснаците "неразделна част от Русия", заяви Путин в речта си.

"Това убеждение, основано на истината и справедливостта, беше непоклатимо, предава се от поколение на поколение и както времето, така и обстоятелствата бяха безпомощни пред него", допълни руският държавен глава.

На 16 март в Крим се състоя референдум за съдбата на полуострова, в хода на който близо 97 процента от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия.