Руски зам.-министър на икономиката: Извинявам се за глупавите неща, които правим
Руски зам.-министър на икономиката: Извинявам се за глупавите неща, които правим / снимка: sxc.hu

Руски заместник-министър предизвика полемика в страната, публикувайки днес в социалните мрежи извинения за "глупавата политика" на правителството и заяви, че тя ще бъде ощетяваща за руската икономика, предаде Франс прес. "Извинявам се пред всички за глупавите неща, които правим, и за обещанията, които не изпълняваме", написа руският заместник-министър на икономиката Сергей Беляков на страницата си във Фейсбук.

Въпросните "глупави неща" са решението тази седмица да се прехвърлят фондовете, предназначени за плащания на пенсии, към други пера, удължавайки по този начин мораториум от миналата година, който позволява част от парите, предназначени за бъдещи пенсии да бъдат инвестирани в икономиката. Това решение бе силно критикувано и определено като опит да се запълнят дупките в бюджета за сметка на фондовете за бъдещите пенсионери.

Президентът Владимир Путин опроверга твърденията, че фондовете са били конфискувани, но министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че парите са били използвани за мерките за борба срещу кризата и за развитието на Крим, който бе присъединен от Русия през март, допълва Франс прес.

Беляков посочва, че се "срамува" от това решение, което ще бъде "ощетяващо за икономиката" и е лъжовно, защото правителството обещало, че предишната практика ще продължи само една година. Заместник-министърът уточнява, че това е неговото лично мнение и се въздържа от всякакви допълнителни коментари.

Според АФП това е сигнал за разногласия сред правителство по начина, по който трябва да се подкрепя руската икономика, отслабнала от западните санкции, свързани с украинската криза.

Източник: БТА