Руски военни кораби хвърлиха котви в сирийското пристанище Тартус
Руски военни кораби хвърлиха котви в сирийското пристанище Тартус / снимка: БГНЕС, архив

Два руски военни кораба пристигнаха в сирийското пристанище Тартус, за да попълнят запасите си в единствената морска база на Русия в Средиземно море. Това заявил пред Интерфакс източник от руското военноморско командване, предаде Франс прес.

Десантните кораби "Новочеркаск" и "Саратов" пристигнаха за 24 часа в Тартус, където е разположен пункт за материално-техническо осигуряване на руския военноморски флот, информира източникът.

След това двата кораба от руския Черноморски флот ще се насочат към Дарданелите и Босфора и в средата на месеца ще се върнат в постоянното си пристанище, добави той.

Руската база в Тартус, разположена на 220 километра северозападно от Дамаск, бе създадена със споразумение, сключено през 1971 година, през съветската епоха, припомня БТА. В края на ноември министерството на отбраната в Москва заяви, че група кораби от Черноморския флот се готвят за мисия срещу пиратството край бреговете на Сомалия и може да се отбият в Тартус.

В крайна сметка обаче мисията им бе отменена и задачите във връзка с антипиратската дейност ще бъдат изпълнявани през декември и януари от кораби на Тихоокеанския флот, уточни източникът от руското военноморско командване.