Руски спецсили предотвратиха опит за отвличане на самолет
Руски спецсили предотвратиха опит за отвличане на самолет / снимки: Reuters

На московското летище Домодедово бе предотвратен опит за отвличане на пътнически самолет, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на прессекретаря на летището Елена Галанова. При спецоперацията са освободени всички пътници, няма пострадали, посочи пресслужбата на Департамента по обезпечаване на реда в транспорта към руското МВР.

Името на арестувания е Магомет Бакиев, роден през 1970 г., жител на Краснодарския край. Според представител на вътрешното министрество инцидентът със самолета, пристигнал на московското летище от Минералние Води, станал около 15.45 ч. (14.45 ч. българско време) московско време. Задържаният мъж не е носел у себе си оръжие и взривни вещества, нито каквито и да било предмети, представляващи потенциална заплаха. Това съобщи представител на прокуратурата, цитиран от агенция Интерфакс.

При приземяването на самолета, Бакиев предал на екипажа листче със своя телефонен номер, с молба правоохранителните органи да му се обадят, за да им съобщи важна информация. Когато те му позвънили, той поискал среща с ръководството на страната. Бакиев не е отправил открити заплахи към останалите пътници. Той обаче произнесъл фразите: „Не ви съветвам да отваряте вратата" и „Не ви съветвам да давате на пасажерите вода".

Руски спецсили предотвратиха опит за отвличане на самолет
netinfo

Един от пътниците се обърнал към командира на екипажа и съобщил, че разполага с ценна за правоохранителните органи информация. След постъпването на тази информация било решено самолетът с пътниците да бъде преместен на странична писта, посочва БТА. През това време нарушителят настоял за среща с представители на силовите структури и медиите, посочи източникът. На един от пътниците му станало лошо и похитителят разрешил на борда да се качат лекари. В самолета обаче се качили маскирани като медици оперативни работници, които обезвредили злосторника.

Престъпникът е задържан. Случаят се разследва.