/ БГНЕС, архив
Бомбардировач "Ту22М3" от руските ВВС е катастрофирал при опит за кацане на военно летище в Мурманската област, като по предварителни данни са оцелели само командирът и щурманът, предаде ТАСС, като се позова на източник от силовите структури. 

Екипажът на този тип самолети се състои от четирима човека: командир, помощник-командир, щурман и оператор, уточни източникът. 

По-късно от министерството на отбраната в Москва съобщиха за двама загинали и двама ранени и че при "твърдото кацане" на пистата самолетът се е разпаднал. На борда не е имало бойни заряди, подчертаха от ведомството

Бомбардировачът "Ту22М3 с променлива геометрия на крилата достига скорост от 2300 км/ч при далечина на полета 7000 км. Първият изпитателен полет на този пореден член на семейството "Ту-22М" е през 1977 г. Серийно се произвежда от 1978 до 1993 г. в Казанското авиационно обединение, съобщи ТАСС. 

Руската агенция цитира свой източник, според когото вероятната причина за катастрофата е грешка на пилота, след като при захода към пистата машината е попаднала в зона с обилен снеговалеж и виелица. 

Асошиейтед прес допълни, че значителен брой от двумоторните машини "Ту-22М3" са все още на въоръжение в руските ВВС и са били използвани във въздушната кампания в Сирия. 
БТА