Руската прокуратура заведе дело срещу моряк от Нерпа
Руската прокуратура заведе дело срещу моряк от Нерпа / снимка: БГНЕС

Матрос, член на екипажа на руската атомна подводница "Нерпа", без разрешение и без всякакви основания включил противопожарната система на борда, което причини смъртта на 20 души на 8 ноември. Това заяви днес говорителят на Следствения комитет към прокуратурата на Русия, Владимир Маркин, съобщава БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Матросът вече е направил пълни самопризнания, добави говорителят.

„Заподозрян е един от моряците от екипажа, който без никаква причина е задействал противопожарната система на подводницата, в резултат, на което 20 души загинаха, а 21 бяха настанени в болница“, съобщи още главният разследващ комитет към Генералната прокуратура. „Заведено е дело срещу заподозрения възоснова на клауза в Наказателния кодекс на Руската федерация за причиняване на смърт по непредпазливост на две или повече лица“. От комитета не уточниха дали ще разследват защо активирането на противопожарната система се е оказало фатално за толкова много хора.

Първоначалните съдебно-медицински експертизи потвърдиха, че смъртта на хората е настъпила в резултат на попадане в белите им дробове на газ фреон, който е бил изхвърлен във въздуха от задействалата се противопожарна система.

Аварията стана по време на ходови изпитания на подводницата от Руския тихоокеански флот в Японско море.