Русия разполага ракети Калининград, ако ПРО стане реалност
Русия разполага ракети Калининград, ако ПРО стане реалност / снимка: БГНЕС

Русия ще разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер" само ако Вашингтон изгради противоракетния си щит в Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Няма никаква връзка между частта за "Искандер" в обръщението на Дмитрий Медведев и отношенията между Русия и ЕС, заяви Лавров на пресконференция след среща в Москва с финландския си колега Александър Стуб. Ако третият обръч на американския противоракетен щит бъде реално изграден, една от мерките за неутрализиране на заплахите за сигурността на Русия, които ще възникнат неизбежно, ще е разполагане на ракетни комплекси в Калининград, каза Лавров.

Комплексите "Искандер" ще бъдат разположени само ако третата зона на американската система за противоракетна отбрана в Европа в Чехия и Полша придобие физически очертания, подчерта Лавров.

Русия е заинтересована да се изясни цялата истина за събитията през август в Южна Осетия, каза също Лавров след срещата си със Стуб, председателстващ Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). За Русия не е все едно кой, кога и какво е знаел в навечерието на нападението срещу Южна Осетия, допълни той.