/ iStock/Getty Images
Руски военни кораби навлязоха днес в Баренцово море, за да отработват действия по защитата на Северния морски път, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на руския Северен флот.

Действията на Русия са наблюдавани внимателно от Запада, тъй като струпването на руски войски в близост до границата с Украйна предизвика опасения от конфликт. Москва отрича да планира нападение срещу съседната държава.

Миналата седмица Москва заяви, че ще проведе серия от учения с участието на всички подразделения на военноморския си флот. Те ще включват и маневри в Средиземно море, Северно море, Охотско море, североизточната част на Атлантическия океан и Тихия океан.

В започналите днес учения в Арктика участват около 30 бойни кораба, 20 самолета и 1200 военнослужещи. Целта е отработване на взаимодействието на разнородните сили на флота при решаване на задачи за гарантиране на сигурността на морските комуникации, както и на районите с морска икономическа дейност на Русия в северните морета при възникване на кризисни ситуации, предаде ТАСС.

Русия инвестира в инфраструктура за развитие на Северния морски път и се надява, че той ще стане важен транспортен коридор, тъй като Арктика се затопля по-бързо от останалата част от света. В момента той не се използва през зимата поради ледената покривка.

Руските власти са заявявали, че планират да започнат целогодишни доставки по Северния морски път през 2022 или 2023 г.
БТА