/ БГНЕС
Оперативно-тактическаи, армейски и безпилотни самолети са ударили за ден 57 района на концентрация на жива сила и военна техника на Въоръжените сили на Украйна, съобщи на брифинг официалният представител на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от руските медии.

„В резултат на удари с високоточни въздушни ракети бяха унищожени: два командни пункта на въоръжените сили на Украйна, станция за радио-електронна борба (РЕБ) в района на Пятихатка, Харковска област, пускова установка на оперативно-тактическа ракетна система „Точка-У“ и бойна машина РСЗО „Ураган“ в района на Барвенково в районите на Харковска област.

Унищожени са три контролни точки, зенитно-ракетната система Бук-М1 близо до Речка, Сумска област, както и пункт за ремонт и възстановяване на бронирана техника на Въоръжените сили на Украйна близо до Харков“, заявяват от руското военно ведомство в официалния си Телеграм-канал.

„Също така, в резултат на въздушни удари бяха унищожени повече от 280 националисти, два склада с боеприпаси в района на Раздоловка на Донецката народна република (ДНР), пет танка и други бойни бронирани машини, шест оръдия на полевата артилерия и 11 специални автомобила.

Руските системи за противовъздушна отбрана свалиха самолет Су-25 на украинските ВВС край Мазановка, Харковска област. Също така, седем украински безпилотни летателни апарата бяха свалени в районите на населените места Томина Балка, Сухой Ставок, Херсонска област, Болшие проходи, Чистоводовка, Малая Камишеваха, Каменка, Харковска област, Золоте, Луганска народна република (ЛНР).

Освен това в района на Стаханов на ЛНР е прехваната балистична ракета „Точка-У“, както и 21 ракетни снаряда от РСЗО „Ураган“ в районите на населените места Чернобаевка, Сухой Ставок, Херсонска област, Каменка, Долгенкое, Мали проходи, Харковска област, Донецк, Докучаевск, Суха Каменка, Ясиновата ДНР, Копанки, Новозвановка ЛНР“, заявява Конашенков.

„Ракетните войски и артилерията поразиха за един ден: 195 района на концентрация на жива сила и военна техника, 34 командни пункта и 42 огневи позиции на артилерийски и минохвъргачни части на Въоръжените сили на Украйна. В резултат на ракетни и артилерийски удари, повече от 200 националисти, станция за РЕБ, три склада за боеприпаси, шест танка и други бойни бронирани машини, РСЗО „Град“, четири полеви артилерийски оръдия, 18 специални превозни средства и две контролни точки за безпилотни летателни апарати в районите на населените места Жовтневе и Кулбакино в Николаевска област“, отбелязват още от руското министерство на отбраната.

„Общо от началото на специалната военна операция са унищожени: 204 самолета, 131 вертолета, 1218 БПЛА, 340 РСЗО, 3569 танка и други бойни бронирани машини, 526 бойни машини за залпови ракетни системи, 1968 артилерийски единици и минохвъргачки, както и 3647 единици специални военни машини“, обобщават от Министерството на отбраната на Русия.

По-рано от там съобщиха, че с удар от ракети „Калибър“ е унищожен склад с американски гаубици М777 в Лвовска област.