Обвинената в шпионаж руска гражданка Мария Бутина е политическа затворничка и трябва да бъде освободена възможно най-скоро, заяви руското външно министерство.

По-рано този месец руското правителство вече възрази срещу ареста на Бутина, но определянето й сега като политическа затворничка повишава степента на руското възражение, отбелязва АП.
 
Арестуваната в САЩ рускиня Мария Бутина - приказка за секс, измами и шпионаж

29-годишната Бутина беше обвинена, че е опитала да проникне в Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие и в други американски политически организации, както преди, така и след избирането на Доналд Тръмп за президент.

Говорителят на руското външно министерство Артьом Кожин заяви на пресконференция, че "нейният арест е мотивиран изцяло от вътрешно и външнополитически съображения на САЩ, следователно тя е политическа затворничка".

Вашингтон често е критикувал Москва, обвинявайки я, че държи политически затворници, припомня АП.

Рускинята Бутина не е виновна, убеден е американският й адвокат
 
Руската гражданка Мария Бутина бе арестувана във Вашингтон на 15 юли. Тя е обвинена в опит да повлияе на американски граждани и политически в полза на Русия, предадоха Ройтерс и АФП. 29-годишната Мария Бутина работела по инструкции от високопоставен служител в руското правителство, на когото са наложени санкции от американското министерство на финансите, съобщи министерството на правосъдието на САЩ.
БТА