/ ThinkStock/Getty Images
Федералният окръжен съд във Вашингтон нареди обвинената за руска агентка Мария Бутина да остане в ареста, след като федералната прокуратура предупреди, че тя е свързана с руското разузнаване и може да избяга от САЩ, предаде Ройтерс.

На днешното заседание на съда в американската столица прокурорите показаха снимка, на която според тях Бутина се среща с агент на руското разузнаване във вашингтонски ресторант. Те добавиха, че тя държала и координати за връзка с няколко руски агенти.

Какво се случва с арестуваната по подозрение за шпионаж рускиня в САЩ?

Беше показано и копие от саморъчно написана бележка, открита от ФБР в апартамента на Бутина, в която тя питала как да отговори на предложение за работа на руска разузнавателна агенция, както и нейна снимка пред сградата на Капитолия в деня, когато Доналд Тръмп положи клетва като президент. Един от двамата неназовани американски граждани, с които тя според обвинението е поддържала връзка, е подсъдим по дело за измама в щата Южна Дакота, съобщи водещият прокурор по делото Майкъл Кенърсън по време на заседанието.
 

29-годишната бивша студентка от Американския университет във Вашингтон бе доведена в съдебната зала облечена в оранжев затворнически костюм и не показа никаква реакция, когато адвокатът й каза от нейно име, че не се признава за виновна.

Арестуваха рускиня в САЩ по обвинения в заговор в полза на руското правителство

След съдебното заседание нейният адвокат Робърт Дрискол, цитиран от ТАСС, повтори пред журналисти, че тя не е виновна в предявените й обвинения и изрази увереност, че тя ще спечели делото.
 

"Ние решително не сме съгласни с това, че липсват основания невинната студентката да бъде освободена до началото на процеса. Тя от няколко месеца знаеше, че срещу нея в САЩ се води криминално разследване, но не предприе опити да избяга. И (американското правителство), което през това време я следеше, не твърди, че тя се е опитвала да избяга", отбеляза адвокатът.
Бутина е в ареста на един от следствените изолатори във Вашингтон.
БТА