/ БТА
Руските сили са напреднали още по на запад, след като установиха контрол над украинския град Авдеевка, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Ведомството заяви, че руските сили са унищожили и редица оръжия, доставени от Запада на Украйна, включително седем крилати ракети "Сторм шадоу", една ракета "Пейтриът" и пускова установка за нея, както и 42 ракети за системи "ХАЙМАРС".

Ройтерс не можа да провери през независими източници съобщенията за развитието на ситуацията на бойното поле.

Фронтовите линии във войната, която започна преди две години на 24 февруари, не се бяха променили съществено от края на 2022 г. преди превземането на Авдеевка, а Русия все още контролира малко под една пета от украинската територия, посочва Ройтерс.

Превземането на Авдеевка след месеци на сражения с тежки загуби и от двете страни, беше първата значителна руска победа след превземането на град Бахмут през май миналата година.

След превземането на Авдеевка войсковата група "Център" продължи да настъпва в западна посока",  се казва в изявлението на министерството на отбраната.

"В сътрудничество с авиацията и артилерията те разгромиха струпванията на жива сила и оборудване на украинските въоръжени сили" в шест близки населени места, се казва в съобщението.

Руското военно ведомство също така твърди, че неговите войски са продължили настъплението в западна посока, като през седмицата са отблъснали 39 контраатаки на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде ТАСС. По данни на руското министерство на отбраната в района на Авдеевка Украйна е загубила над 2900 военнослужещи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА