подводница
подводница / БГНЕС
Руските военноморски сили възнамеряват да въоръжат своите подводници с модерни хиперзвукови оръжия, предаде ДПА, като се позова на ръководителя на руските ВМС.

"Нека никой не се съмнява, че ще го направим", заяви ръководителят на руските ВМС адмирал Николай Евменов в интервю, публикувано във вестника на руските въоръжени сили "Красная звезда". Адмиралът не посочи конкретна дата за превъоръжаване на подводния флот с новите ракети.

Евменов уточни, че на служба в руските ВМС в момента са десет типа подводници. Модерните управляеми ракети "Калибър" са били тествани на подводници от второ поколение, каза той "и днес всички подводници на служба могат да бъдат въоръжени с тях, включително стратегическите подводни крайцери". Следващата стъпка след това би била те да бъдат модернизирани с хиперзвукови ракети, добави Евменов.

Русия досега е представила три вида хиперзвукови ракети – "Авангард", "Циркон" и "Кинжал", посочва ДПА. В момента се смята че и трите вида практически няма как да бъдат спрени от противовъздушни системи заради изключително високата им скорост. Ракетите "Циркон" са на въоръжение на кораби и потенциално могат да носят ядрени бойни глави. Засега обаче само един кораб от руските ВМС е въоръжен с тях.
Владимир Арангелов/БТА