/ iStock/Getty Images
Москва обяви петима сътрудници на посолството на Хърватия в Москва за персона нон грата като ответна мярка на неприятелските стъпки от страна на Загреб, предаде ТАСС, като се позовава на днешно съобщение на руското външно министерство.

"В отговор на предприетите по-рано от Загреб неприятелски стъпки за съкращаване на числения състав на руското дипломатическо представителство, на (посланика на Хърватия) Томислав Цар бе връчена нота за обявяване на петима сътрудници на посолството на Хърватия в Москва за персона нон грата", се казва в съобщението.

В него се отбелязва, че пред ръководителя на хърватското дипломатическо представителство е бил изразен "решителен протест във връзка с неоснователните опити на властите в Хърватия да обвинят Русия за военни престъпления в Украйна и с оказването от хърватска страна на военна помощ на неонацисткия режим в Киев".

На 11 април хърватското външно министерство информира за решение да съкрати числения състав на посолството на Русия в Загреб, във връзка с което на 24 сътрудници на руското дипломатическо представителство бе наредено да напуснат територията на страната. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви тогава, че Русия ще даде съответния отговор.
БТА