/ Gulliver/Getty Images
От Кремъл не искат и препаратите за имунизация да бъдат политизирани
Русия по принцип се обявява против конкуренцията между ваксините срещу коронавируса и политизирането на проблемите около разпространението им. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ние сме категорично против подобен натиск, категорично сме против конкуренцията между ваксините. Смятаме, че всички (страни) трябва да обединят усилия, за да обхванат с ваксинация възможно повече хора", каза той.

Русия е "категорично против политизирането на ситуацията с ваксините", подчерта говорителят на руския президент. Ваксините трябва да са колкото може повече, за да може всички страни, включително бедните, да получат възможност да ваксинират населението си. Това е единственият начин пандемията да бъде спряна.

"Това е в интерес на целия свят и подобни егоистични опити да бъдат накарани едни или други страни да се откажат от каквито и да било ваксини нямат перспективи и вредят на интересите на хората. Това е наша принципна позиция", резюмира Песков.

Говорителят на Кремъл коментира публикация в официалния акаунт на руската ваксина Спутник V в Twitter, според която здравните власти на САЩ са упражнили натиск върху Бразилия, за да се откаже от използването на руския медикамент. Песков изтъкна, че не става дума за собствена руска публикация, а за препечатан материал от чуждестранни медии. Той обаче не отговори на въпрос дали Русия ще се опита да инициира разследване на случая чрез СЗО.
БТА