/ БГНЕС
Руските и турските военни днес патрулираха в зоната за деескалация в Идлиб по удължен маршрут и за първи път стигнаха до град Йерихон. Това беше съобщено пред репортери в Центъра за помирение на враждуващите страни.

"За първи път съвместния патрул достигна до град Йиерихон в провинция Идлиб. Дължината на маршрута беше увеличена до около 15 км", заяви военното ведомство.

Патрулирането беше извършено в участъка от магистрала М4, свързващ градовете Алепо и Латакия. Два руски БTР-82A и брониран автомобил "Тигър" включени от руска страна, а контролът по въздух се осъществява от дронове на руските ВВС, съобщава ТАСС.

По-рано руската страна многократно е съобщавала за заплахи за сигурността на тези патрули от страна на бойците. Поради това, според руското Министерство на отбраната, продължителността на първия патрул беше намалена. В отговор представители на Турция заявиха, че ще предприемат допълнителни мерки за подобряване на сигурността, което ще увеличи продължителността на военния маршрут на двете страни.

Първият съвместен руско-турски патрул по участъка от магистрала М4 в зоната за деескалация на Идлиб се състоя на 15 март. То се осъществява в съответствие със споразуменията между президентите на Руската федерация и Турция, постигнати на 5 март в Москва.
БГНЕС