/ iStock/Getty Images
Австрийските власти започнаха масово тестване на населението за новия коронавирус въпреки опасенията на експертите, които съветват правителството, предаде ДПА.

Дълги опашки се извиха пред центровете за скрининг при началото на тестването в столицата Виена и западните провинции Тирол и Форарлберг, съобщиха телевизии ОРФ и О24. В други провинции програмата ще започне в близките дни.

Австрийският канцлер Себастиан Курц огласи плана за доброволно тестване в края на ноември като една от мерките за забавяне на предаването на вируса. Ако бъдат направени тестове на няколко милиона от 8,9-те милиона жители на Австрия, властите ще могат да открият и карантинират много пациенти с КОВИД-19, които не проявяват симптоми, аргументира се той.

"Значителен брой научни съветници" обаче заявиха пред здравния министър Рудолф Аншобер, че са против плана, показват записи от тяхна среща. Те предупредиха, че отрицателните тестове ще накарат хората погрешно да мислят, че могат да празнуват нормално коледните празници с близките си в края на декември. Експертите се безпокоят също от неточните резултати при използваните бързи тестове.

Специалистите смятат, че вместо да се прави масово тестване, би трябвало да се правят тестове на високорисковите групи и да се положат повече усилия за проследяване на онези, които са контактували със заразени хора.

Масовото тестване в Австрия бе предприето след подобни кампании през последните седмици в Словакия и италианската област Южен Тирол. Словакия обаче започна да се отказва от масовия подход, тъй като няма капацитет за проследяване на контактите. Планираният втори етап на тестването беше отложен.
БТА