Режимът в Сирия: Антиправителствени групировки стоят зад касапницата в Хула
Режимът в Сирия: Антиправителствени групировки стоят зад касапницата в Хула / снимка: Reuters

Касапницата в Хула на 25 май е била извършена от антиправителствени въоръжени групировки, сочат предварителните резултати от разследването на сирийските власти, заяви шефът на разследващата комисия, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Целта на групировките е била да насърчат чужда военна намеса срещу сирийското правителство и да предизвикат гражданска война, твърдят сирийските власти, пише БТА.

Шефът на разследващата комисия - бригаден генерал Касим Джамал Сулейман заяви, че жертвите са семейства, "които отказали да се противопоставят на правителството и имали разногласия с въоръжените групировки". Много от жертвите са роднини на член на сирийския парламент, уточни Сулейман.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи предупреждение в Истанбул за риска от катастрофална гражданска война в Сирия след избиването на над 100 цивилни в централния сирийски район Хула, предаде АФП.

Подобни масови избивания на хора могат да потопят Сирия в катастрофална гражданска война - гражданска война, от която страната няма да може никога да се възстанови, каза Бан Ки-мун на форум на инициативата на ООН "Съюз на цивилизациите".

Дамаск изрази съжаление за изявлението на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който предупреди, че в Сирия може да избухне катастрофална гражданска война, посочва АФП. "За съжаление генералният секретар на ООН се отклони от мисията си за поддържане на мира и сигурността в света, за да се превърне във вестител на граждански войни", заяви говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси.

Междувременно стана известно, че руският товарен кораб, който западните власти обвиниха, че превозва оръжия за режима на Башар Асад, е пуснал котва в сирийското пристанище Тартус още през миналия уикенд. "Обновените регистри сочат, че корабът "Професор Кацман" всъщност е влязъл в пристанище Тартус на 26-ти май, събота, след което се е отправил към Пирея, Гърция", обяви правозащитничката Садия Хамид. Западни служители потвърдиха думите й и добавиха, че корабът е пренасял оръжия за правителството на Сирия, което от 14 месеца се опитва да смаже опозицията с военна сила. Засега няма коментар от руското представителство в ООН, посочва Ройтерс.

Посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс обяви доставката на оръжия от Русия в Сирия за "осъдителна". Тя определи като " безочлива лъжа" първите изводи на сирийската комисия за клането в Хула.

Европейският съюз готви нови санкции срещу Сирия и призовава другите страни да предприемат подобни стъпки, за да засилят натиска над президента Башар Асад за прилагане на мирния план на ООН и Арабската лига. Това заяви британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

Хейг повтори опасенията на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че 14-месечният бунт в Сирия придобива религиозни измерения и се разраства до степен да обхване и съседни страни. Сирия в момента върви към "повсеместна гражданска война или колапс", заяви Хейг в Истанбул, където той и Бан Ки-мун участват в конференция за Сомалия.

По изчисления на редица международни организации, броят на загиналите при протестите срещу управлението на Асад варира около 10 хиляди души. Конфликтът в страната продължава вече близо 15 месеца.