Иванка Тръмп
Иванка Тръмп / Gulliver/Getty Images
Иванка Тръмп - дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп, която е и негов съветник, беше разпитана под клетва тази седмица в рамките на заведен граждански иск за злоупотреба със средства от НПО за събития по встъпването в длъжност на настоящия държавен глава преди четири години, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Във вторник кабинетът на главния прокурор на окръг Колумбия разпространи информация, че даването на показания е било същия ден.

В заведено през януари 2020 г. дело прокурор Карл Рейсин твърди, че компании за недвижими имоти на Тръмп и други негови фирми са злоупотребили с неправителствени средства, за да се обогати семейството на Тръмп.

Иванка Тръмп може да се включи в политиката

В иска пише, че освободена от данъци неправителствена корпорация е координирала със семейството на Тръмп грубо надплащане за бална зала в "Тръмп интернешънъл хотел" във Вашингтон.

Прокурор Рейсин твърди, че в един от случаите с неправителствени средства са платени над 300 000 долара за провеждане на частен прием в хотела на Тръмп за трите големи деца на президента - Доналд младши, Иванка и Ерик, вечерта след церемонията по встъпване в длъжност на президента на 20 януари 2017 г.

По-рано тази година Рейсин изтъкна, че средства от НПО трябва да бъдат използвани за обявената им обществена цел, а не за облага на частни лица или компании.
Искът претендира възстановяването на 1 милион долара, за които се смята, че са били директно насочени към семейния бизнес на Тръмп.

Говорител на Белия дом не отговори веднага на искане за коментар. Комитетът по встъпването в длъжност на Тръмп каза, че финансите му са били обект на независим одит и че всички пари са били похарчени законосъобразно.
 


Въпреки че законите за финансиране на предизборни кампании ограничават размера на даренията, комитетът по встъпване в длъжност може да получава неограничени дарения, включително от корпорации. Общо 107-те милиона, набрани от комитета по встъпване в длъжност на Тръмп, председателстван от предприемача и инвеститор Томас Барак, бяха най-големият фонд в историята, по данни на федералната избирателна комисия.

В рамките на делото са взети показания от Иванка Тръмп, първата дама Мелания Тръмп, Томас Барак и други лица. Барак е давал показания и миналия месец, уточнява Асошиейтед прес.
БТА