Разговарят в Белград за връщането на сърбите в косовската полиция
Разговарят в Белград за връщането на сърбите в косовската полиция / снимкa: Sofia Photo Agency

Сръбският министър за Косово Горан Богданович и ръководителят на мисията на ООН ЮНМИК Ламберто Дзаниер ще разговарят в Белград за връщането на сърбите в косовската полиция и за функционирането на правосъдието в Северно Косово, предаде ТАНЮГ.

"Още веднъж ще изразим становището, че сърбите, членове на полицията, не трябва да бъдат под командването на Косовската полицейска служба в Прищина, защото така непряко биха признали съществуването на самообявилата се държава Косово", каза Богданович.

Той заяви, че ще продължи укрепването на сръбските институции в Косово и подчерта, че в началото на септември в Грачаница ще бъде открит координационен център, с което на сърбите южно от река Ибър ще бъде изпратено посланието, че сръбската държава не ги е забравила.

Богданович каза, че има възможност в неговото министерство да Бъде създаден Отдел за връщане на разселените лица, като изтъкна, че Сърбия иска да осигури трайно връщане на бежанците и разселените лица в Косово.

Министърът съобщи още, че ще се обърне към сръбското правителство с молба да бъдат увеличени бюджетните средства за Косово, като обаче добави, че разходването им ще бъде строго контролирано.

Горан Богданович още веднъж заяви, че сръбските власти никога няма да признаят независимостта на Косово, нито ще приемат присъствието на мисията на ЕС ЕУЛЕКС без одобрение на Съвета за сигурност на ООН.

"Искаме да бъдем конструктивен партньор, още повече че се стремим към интеграция в ЕС. Настояваме обаче присъствието на мисията на ЕС в Косово да бъде международно съгласувано, а не да се използва за прилагане на неприетия от Съвета за сигурност план на Марти Ахтисаари", каза той.

По думите му, за сръбското правителство и сърбите в Косово ЮНМИК е единствената легитимна мисия, съответстваща на международното право и резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.