/ БТА
Увеличава се натискът върху британския премиер Борис Джонсън да уволни здравния министър, след като признанието му, че е нарушил ограничителните разпоредби срещу COVID-19 като е целунал своя служителка, отприщи буря от обвинения срещу него, предаде Ройтерс.

42-годишният Мат Ханкок е в центъра на борбата на правителството срещу пандемията. Той винаги препоръчваше на хората да спазват стриктно правилата, въведени заради пандемията, а миналата година дори приветства оставката, подадена от високопоставен учен, нарушил разпоредбите по подобен начин.

Ханкок се извини вчера, след като в. "Сън" показа кадри, на които се вижда как той целува и прегръща своя високопоставена служителка в офиса си, в момента, когато все още се смяташе за нарушение на правилата близкият контакт с друг човек извън членовете на домакинството. Служителката освен това се оказа и отколешна позната на Ханкок.

Американка предизвика скандал на Острова, разкривайки връзката си с Борис Джонсън (ВИДЕО)

"Приемам, че съм нарушил разпоредбата за социална дистанция в тези обстоятелства", каза министърът. "Разочаровах хората и съжалявам много", каза вчера той.

Премиерът Борис Джонсън пък заяви, че засега смята въпроса за приключен. Но водещите вестници във Великобритания, които посветиха на въпроса челните си страници, казаха, че Ханкок е загубил всякаква морален авторитет и трябва да се оттегли от поста си.

Опозиционната Лейбъристка партия изтъкна, че може да има и друга нередност във връзка с разкритията на в. "Сън" за Ханкок. Партията подвигна въпроса дали министърът не е проявил шуробаджанащина, като е назначил своя позната за своя служителка.

"Господин Ханкок не може да се надява повече да ни нарежда строго как да се държим и наистина да очаква от нас да му се подчиняваме", написа в събота в. "Сън" във водещия си редакционен материал. "Това е пълно лицемерие", посочи изданието.

През миналата година имаше подобен случай, когато най-високопоставеният съветник на Джонсън - Доминик Къмингс, също наруши разпоредбите в разгара на пандемията и предизвика възмущение в цялата страна и обвинения, че правителството смята, че стои над закона.

В. "Таймс" написа на 26 юни, че подходът на Джонсън към критиките и нарушенията вреди на обществената подкрепа и доверие за него и за кабинета.
БТА