Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
На двудневно посещение във френската столица по покана на президента Еманюел Макрон е президентът Румен Радев. В рамките на визитата той ще участва в Парижкия форум за мир, където ще направи изказване, посветено на потенциала на новите технологии да бъдат фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване.
 
„Тържествата в Париж са повод преди всичко да осмислим горчивите уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, към взаимното уважение, добросъседството и към отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията. Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Войната за мен е рожба на сблъсъка на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление, 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света“, коментира Румен Радев.

Какво важно си казаха Тръмп и Макрон? (СНИМКИ)
 
В неделя в Париж ще се проведе и мащабна възпоменателна церемония, в която ще участват ръководители на международни организации и държавни и правителствени ръководители от над 80 държави от цял свят, сред които генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, президентът на САЩ Доналд Тръмп, президентът на Руската федерация Владимир Путин, канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел и много други.
 
Основна новина от пристигането на чуждите лидери във френската столица беше свързана с напрежението между Макрон и Тръмп, което се създаде по повод изявлението на френския президент за необходимост от единна европейска армия, която да защитава Стария континент от Китай, Русия и САЩ. Американският президент изтълкува желанието на френския си колега като враждебно отношение към САЩ. На въпрос на Дарик каква е позицията за създаване на единна европейска армия, президентът Радев отговори:
 
„Това зависи от много фактори. Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, мисля, че неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана“.

Президентът Радев във Франция по покана на Макрон
 
В рамките на посещението си в Париж държавният глава Румен Радев е придружаван от съпругата си Десислава Радева.